Úpravu časti koryta Toryse chce SVP dokončiť do 31. marca

15.02.2011 Prešov

Prešov 15. februára (TASR) – Odstraňovanie nánosov z koryta rieky Torysa v Prešove a úprava brehov, ktoré realizuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š.p. , je súčasťou plánu opráv a údržby tokov v roku 2011.
S prácami začali v januári v kritickom úseku od mosta pri Mestskej športovej hale po most v lokalite Pod Wilec hôrkou. S ich priebehom sa dnes na mieste oboznámil generálny riaditeľ SVP Daniel Kvocera.
Napriek tomu, že nejde o definitívne riešenie protipovodňových opatrení, úpravy a navýšenie hrádzí o 70 centimetrov by podľa neho malo zabrániť vyliatiu toku v prípade, že by hladina stúpla na úroveň, ktorú tu namerali v júni minulého roka.
\"Tak ako je pravá strana už vyspravená, tak urobíme aj ľavú stranu, vyrovnáme to. Urobíme to teraz do 31. marca s tým, že sa spevní koruna hrádze a zasype sa, \" povedal Kvocera. Dodal, že ďalšia etapa, ktorá počíta s trvalými opatreniami, by mala byť súčasťou investičného plánu v rokoch 2012 – 2013. Všetko závisí od finančných prostriedkov a rovnako bude potrebné vyrovnať dotknuté pozemky v lokalite.
\"My sme pod priamym tlakom občanov, chceme riešiť protipovodňové opatrenia v súlade so štátom a určite samospráva vyvinie maximálny tlak, aby sa posledné povodne neopakovali, \" konštatoval primátor Pavel Hagyari.
Dodal, že s predstaviteľmi SVP sa mesto dohodlo na pravidelných stretnutiach a ponúklo pomoc pri zabezpečovaní procesov potrebných na realizáciu trvalých riešení. Primátor zároveň uviedol, že mesto zvažuje aj možnosti, ako do týchto aktivít zapojiť ľudí, ktorých zamestnávajú v rámci aktivačných prác.
Torysa narobila značné problémy v spomínanom úseku v júni minulého roka. Na uliciach v blízkosti toku zaplavila voda rodinné domy, ale aj areály firiem. Pravdepodobne najviac rodinných domov bolo zaplavených na ulici Pod Kamennou baňou. Rieka sa vyliala na polia za touto ulicou, pričom voda sa vrátila smerom proti toku a zatopila desiatky obydlí.
Voda zaplavila domy a areáli firiem aj na ul. 17.novembra, Maybaumova a Budovateľská. Viacerí obyvatelia spomínaných ulíc, ktorí sa dnes s stretli s predstaviteľmi SVP a mesta, upozorňovali, že rieky sa vylieva aj pre nánosy v koryte. To sa vraj nečistilo niekoľko desaťročí, nebolo im jasné, ako budú práce pokračovať a to čo doteraz videli niektorí, označili za kozmetické úpravy. Na podporu prijatia okamžitých riešení obyvatelia z tejto lokality spísali petíciu, ktorú odovzdali mestu i vodohospodárom.
\"Po stretnutí, ktoré sme mali dnes, verím, že je to na dobrej ceste a zodpovední pracovníci zabezpečia, že mesto Prešov nebude tak postihnuté ako pri vlaňajšej povodni, \" povedal obyvateľ ul. 17. novembra Vladislav Šimko. Zároveň pripomenul, že zvýšenie hrádze by podľa neho bolo potrebné aj v okolí areálu Prešovskej univerzity.
 

Vyberte región